Alles over chiptuning voor bezitters van een Volkswagen Polo

De Volkswagen Polo wordt gebruikt voor allerlei toepassing. Voor sommigen is het een boodschappenauto, sommigen gaan er duizenden kilometers mee op vakantie en anderen willen er vooral snel mee kunnen rijden. Voor die laatste groep is chiptunen een mogelijkheid. Door het chiptunen wordt er meer uit de motor van de Volkswagen Polo gehaald. Door het chiptunen wordt de motor krachtiger, zuiniger en soepeler. Bij oudere Volkswagens is het chiptunen waarschijnlijk niet mogelijk. In deze oude auto’s zit vaak nog geen Electric Control Unit. De ECU is de chip die gebruikt wordt om de motor via software te manipuleren.

Is mijn Volkswagen Polo geschikt voor chiptuning?

De Volkswagen Polo is één van de auto’s die het meest op de weg te zien is in Nederland. De auto is een stukje kleiner dan de Volkswagen Golf en een stapje groter dan de Volkswagen UP. De eerste Volkswagen Polo werd in 1975 uitgebracht. Er zijn inmiddels zes generaties van de Polo, de laatste generatie werd in 2017 gelanceerd en in 2018 voor het eerst uitgebracht. Sinds 1975 wordt de auto verkocht als hatchback, sedan en stationwagon.

Er zijn dus veel verschillende soorten van de Volkswagen Polo en het belangrijkste is om zelf te zoeken in hoeverre een bepaald model met bepaalde motor geschikt is voor chiptuning. Voor de modellen voor 1999 is het niet meer gebruikelijk om deze te chiptunen. Naast het feit dat het technisch ingewikkeld is om meer vermogen uit deze auto’s te halen is het ook niet aangeraden om met een oude motor met veel kilometers er nog meer uit proberen te halen. Bij de Volkswagen Polo’s die rond het jaar 2000 uitgebracht zijn is chiptuning mogelijk. Qua vermogen levert het ongeveer 10% extra op. Bij de Volkswagen Polo’s die uitgebracht zijn tussen 2001 en 2005 zit er de meeste winst in de TDI motoren, chiptuning kan bij deze auto’s zo’n 25% meer vermogen en koppel opleveren.

Een Volkswagen Polo kan dus zeker gechiptuned worden maar het is zeer afhankelijk van het bouwjaar en de motor die in de auto ligt of het effect van de chiptuning groot is. Over het algemeen zal het chiptunen van de Volkswagen Polo meer vermogen opleveren en de auto ook meer acceleratie en souplesse meegeven. Daarnaast zal het chiptunen van de auto ook zorgen voor een brandstofbesparing van rond de 5%.

Welke opties zijn er bij het chiptunen?

Er zijn buiten het verhogen van het vermogen en de koppel meer mogelijkheden bij het chiptunen van de Volkswagen Polo. Zo is ook brandstofbesparing een belangrijkste winst die behaald kan worden bij het chiptunen. Let op, heb jij een snelheidsbegrenzer op je nieuwe Volkswagen? Ook deze kan via het opnieuw programmeren van de chip aangepast of uitgeschakeld worden.

Verder zijn er nog andere softwareaanpassingen te doen in de Electric Control Unit die er voor zorgen dat de auto nog soepeler loopt of meer aangepast is op jouw gebruik. Als er in jouw Volkswagen Polo een start/stop systeem zit heb je de mogelijkheid om deze uit te schakelen bij het chiptunen. Op deze manier gaat de motor niet meer uit zodra de auto stil en in zijn neutraal staat. Een ander veelvoorkomende aanpassing is het Anti Lag systeem. Dit systeem zorgt voor extra injectie van de brandstof en zorgt voor vertraging van de ontsteking. Eigenlijk is het systeem vooral bedoeld voor rally auto’s maar als je een echt race-geluid uit je uitlaat wil is dit een optie voor jou.

Bij de Volkswagen Polo wordt het koppel begrensd op 330 Nm als de auto uitgerust is met een DSG automatische versnellingsbak.

Hoeveel kost het chiptunen van mijn Volkswagen Polo?

Er zijn veel verschillen tussen de Volkswagen Polo’s omdat het een auto is die al 44 jaar uitgebracht wordt en ook nog eens in veel verschillende soorten en met veel verschillende motoren. Als voorbeeld voor de kosten hebben we een Volkswagen Polo 1.4 TSI Blue GT 140PK gekozen. Dit is het hatchback model die uitgebracht werd in de periode 2012-2014. Dit model zou gechiptuned kunnen worden met als effect dat er 30pk extra uit de motor gehaald kan worden. Vanaf de 140pk die vanuit de fabriek geleverd wordt zou dit op 170pk terecht komen. De koppel van deze auto is 250nm. Het chiptunen van de auto zal 50nm extra opleveren waardoor het totaal op 300nm terecht komt. De prijs hiervoor zal rond de €300 liggen.